Gezamenlijk vuur als Verbindende Kracht

Hoe creëer jij een Winning Team?

Winnaars

Winnaars zijn een deel van de oplossing
Verliezers een deel van het probleem

Winnaars hebben een plan
Verliezers hebben een excuus

Winnaars doen dingen gebeuren
Verliezers wachten tot iets gebeurt

Winnaars zeggen ‘mogelijk’
Verliezers zeggen ‘moeilijk’

Winnaars willen geluk
Verliezers willen gelijk

In iedereen zit een winnaar!
Het is een kwestie van WILLEN”

Tijdens mijn trainingen en teamcoachingen maak ik vaak de verbinding met top sport. Ik coach af en toe in de topsport en veel in het bedrijfsleven. Ik zie de verschillen tussen de topsport en het bedrijfsleven maar ook veel overeenkomsten. Door interviews met mensen uit de top aan beide kanten, wordt mijn mening bevestigd dat het vooral om De Mens zelf gaat; zowel bij de coach/leidinggevende als bij de speler/werknemer. Wat voor gedrag laat een iemand zien (eigenaarschap, doorzettingsvermogen, discipline, de wil om te ontwikkelen en het maximale eruit halen wat erin zit etc.) en welke type mensen zitten er in een goed team om samen voor goud te gaan?

Wat Johan Cruijff al zo mooi zei: “Ik ben niet op zoek naar de 11 beste voetballers, maar naar de 11 beste spelers.”

Hoe creëer je een Winning Team?

Het bedrijfsleven verschilt naar mijn idee niet veel van de drie succesfactoren in de topsport. Drie factoren die het meest leidend zijn voor succes in topsport:

1) Stellen van doelen
2) Geloof in eigen kunnen
3) Erkenning

Deze drie factoren zijn ook van toepassing op de top teams in het bedrijfsleven. Ik weet dat de omstandigheden totaal verschillend zijn in vergelijking met de topsport; denk alleen maar aan het budget, de tijd om te “trainen” zodat we kunnen ontwikkelen, publiciteit (zichtbaarheid) en de mogelijkheid om het beste team samen te kunnen stellen. En toch mis ik in veel organisaties een gezamenlijk vuur. Het eigen belang is vaak groter dan het gemeenschappelijke belang. Richt je juist op je eigen passie, ga je eigen (olympisch) vuur voelen en wakker dit vuur aan bij de ander. Als leider/coach moet je dit ook over kunnen brengen op je team. Vanuit je eigen vuur mensen motiveren en aansturen is een belangrijk aspect. Als je je vuur niet goed weet over te brengen of niet meer voelt, dan brand je op met kans op een burn-out. Een coach/leider moet niet alleen wijzen naar zijn team, maar zelf ook blijven ontwikkelen en in de spiegel durven blijven kijken.

Het gevoel van Winning Team; het geeft jou vleugels!

De betekenis van de olympische ringen is dat ze de verbondenheid visualiseren. De ringen symboliseren voor mij de eenheid en “sportiviteit” onder gelijke omstandigheden voor alle mensen. De kleuren van de ringen zie ik als de verschillende “kleuren” van de mensen. Ieder mens is uniek en we zijn allemaal gelijk.

Het gevoel van eigenwaarde en respect van mensen wordt vergroot doordat de specifieke talenten ingezet kunnen worden (talentmanagement). Er ontstaat een betere samenwerking. Dit verhoogt weer de duurzame inzetbaarheid en benut het potentieel binnen de organisatie.

Succesvol zijn de mensen die hun eigen ‘olympisch vuur’ voelen en de mensen die hun vuur op hun omgeving kunnen overbrengen. Gezamenlijk voor het goud gaan. Samen trainen, ontwikkelen en beter willen worden. Ben jij onderdeel van dit winning team of haak je af? Spreek je elkaar aan als je teamgenoot niet komt “trainen”? Samen sta je sterk en ga het samen doen en versterk wat werkt!

“Ik heb geen geheim van succes! Gewoon je best doen, iets leuk vinden en goede mensen om je heen verzamelen. Want alleen kun je niks en met zijn allen kun je alles.” Johan Cruijff

Ontsteek die olympische vlam in jou en ga samen voor goud!

Gezamenlijk vuur als verbindende kracht. Een gezamenlijk doel biedt mensen een horizon en houvast. Het is de verbinding en ordent de cultuur.

Dit vuur is een enorme bron van energie. Deze energie kan, wanneer deze verbinding heeft met het gezamenlijke doel, het gemeenschappelijk belang boven het eigen belang plaatsen en leiden tot een gouden medaille.

Ik ben heel benieuwd wat er volgens jou nodig is voor het creëren en het behouden van een “winning team”? Laat het me weten!

Lilian

Vorig bericht
Vier seizoenen training
Volgend bericht
My Winning Team

Gerelateerde berichten